Pjäxor för slalom

Det är inte särskilt lätt att välja rätt slalompjäxor, särskilt inte om du inte vet vad du bör tänka på. Här kommer du därför få en del råd som hjälper dig på traven.

Välj rätt storlek

ss10Det felet som de flesta gör är att de väljer för stora pjäxor och det leder till frusna fötter, domningar och ont i fötterna. Det är heller inte bra med för små pjäxor, eftersom även det kan leda till att du får värk.

  • Prova inte pjäxor som du provar skor. En för stor pjäxa kommer kännas skön i affären, men när det är dags att åka måste den spännas fast hårt och det gör att blodtillförseln stryps.
  • En för liten pjäxa kommer kännas perfekt när du bara spänner åt den lite.
  • Den rätta passformen känns ungefär som om du står i ett tomt pjäxskal, låter gips hällas i och låter det stelna.
  • Pjäxan ska kännas liten, men när du böjer dig framåt ska du få några millimeter till godo framför tårna.
  • Hälen ska inte gå att röra även om du ställer dig på tå.

Vad innebär flex?

Flex är ett nummer som anger hur styv pjäxan är när du böjer den framåt. Vanligen ligger talet mellan 60 och 110 för kvinnor samt 70 till 140 för herrar. Ett högre tal betyder en styvare pjäxa. Tyvärr har inte tillverkarna någon gemensam standard för hur de mäter styvheten och det gör det svårare för dig som pjäxköpare. Om du väger mycket och/eller är en bra åkare behöver du styvare pjäxor och det motsatta gäller för den som är lätt och ovan. Den som vill ägna sig åt jibbing eller liknande skidåkning behöver mjuka pjäxor. Vanlig friåkning kräver ett medelhögt flextal, medan tuffare piståkning kräver styvast pjäxor.

Undvik kramp

För att du inte ska få kramp är det nödvändigt att du har en sula som ger dig ett bra stöd. När du köper löparskor och liknande ingår alltid en bra sula, men det gäller inte när du köper pjäxor. Sulan som finns i dem är inte till någon nytta, utan du måste köpa en ny som ger dig stöd i hålfoten. Om du går till en specialiserad skidbutik brukar de nästan alltid kunna göra en formgjuten gummisula som inte kostar särskilt mycket, men ändå håller flera säsonger.

Det brukar gå att tjäna en del pengar på att beställa pjäxor på nätet, men du går då miste om personalens expertis.